تحولات منطقه

از سالیان گذشته تاکنون طرح "اسکان نوروزی در مدارس" مورد انتقاد و اعتراض برخی فعالان حوزه گردشگری قرار گرفته بود.

لغو اسکان نوروزی در مدارس یعنی چادر خوابی و ماشین خوابی
زمان مطالعه: ۳ دقیقه

 در همین راستا وزارت میراث فرهنگی، ‌گردشگری و صنایع دستی نیز از دهه ۹۰ در صدد بود تا مدارس را از چرخه اسکان نوروزی حذف و خدمات آن را صرفاً به جامعه فرهنگیان محدود کند، ‌اما تاکنون در اجرای آن موفق نبوده است.

بومگردی‌ها در آستانه تعطیلی و ورشکستگی

هفته گذشته رئیس جامعه اقامتگاه‌های بوم‌گردی ایران در اعتراض به تبدیل مدارس به خوابگاه‌های نوروزی گفته بود:‌ بومگردی‌ها در آستانه تعطیلی و ورشکستگی هستند، به جای حمایت از آن‌ها، مدارس را برای اسکان نوروزی مسافران تجهیز می‌کنند.

یاور عبیری در گفت و گو با ایسنا اظهار کرده است:‌ با وجود آن‌که زمان کوتاهی تا آغاز تعطیلات نوروزی باقی مانده است، اما رزرو اقامتگاه‌های بومگردی در پایین‌ترین حد خود است، ‌حتی سطح آن کم‌تر از سال‌های قبل است. با این حال وزارت آموزش و پرورش، مدارس را برای اسکان نوروزی مسافران آماده کرده است.

اقامتگاه‌های بومگردی بیش‌تر از دو سال درگیر محدودیت‌های کرونا بودند، امید همه آن‌ها به نوروز ۱۴۰۲ بود تا کمی خسارت‌ها را جبران کنند، بیشتر آن‌ها وام گرفته‌اند و باید آن‌ را به شکلی بازگردانند. حداقل انتظار این بود که اولویت نخست، اسکان نوروزی مسافران در بومگردی‌ها و اقامتگاه‌های رسمی باشد و بعد مازاد جمعیت به سوی مدارس هدایت شود. ما هر سال به این رفتار وزارت آموزش و پرورش اعتراض می‌کنیم، اما دوباره شاهد تکرار آن هستیم.

وی از وزیر میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی درخواست کرد در برابر طرح اسکان نوروزی مدارس و تبدیل آن‌ها به اقامتگاه ایستادگی داشته باشد و دولت اولویت اسکان نوروزی را به اقامتگاه‌ها بدهد و مازاد جمعیت را در مدارس اسکان دهد، گفت: اگر تبدیل مدرسه به اقامتگاه طرح درستی است، پس آموزش و پرورش هم به اقامتگاه‌های بومگردی مجوز بدهد تا ما هم در خانه‌های خود کلاس درس برگزار کنیم.

اعتراض به اسکان نوروزی در مدارس هر سال از سوی فعالان گردشگری مطرح شده است و تنها یک‌بار در سال ۱۳۹۹ همزمان با همه‌گیری کرونا با صدور مصوبه‌ای، اسکان مسافران در مدارس ممنوع شد که این ممنوعیت در آن سال نیز به طور کامل اجرا نشد. وزارت میراث فرهنگی، ‌گردشگری و صنایع دستی نیز از دهه نود در صدد بود تا مدارس را از چرخه اسکان نوروزی حذف و خدمات آن را صرفا به جامعه فرهنگیان محدود کند، ‌اما تا کنون در اجرای آن موفق نبوده است. اعتقاد متولیان گردشگری با استناد به اسناد بالادستی، از جمله سند توسعه گردشگری این است که استفاده از مدارس به عنوان اقامتگاه عمومی در عین حال که «تخلف» است، تهدیدی برای اقامتگاه‌ها رسمی و صنعت گردشگری به شمار می‌آید که با توجه به خلاء نظارت، رسیدگی به تخلفات اسکان در مدارس را نیز از دایره کنترل این وزارتخانه خارج کرده است.

لغو اسکان در مدارس موجب اقامت در ماشین‌ها و چادرها می شود

اما عضو هیئت مدیره جامعه حرفه‌ای اقامتگاه‌های بوم‌گردی لغو امکان اسکان در مدارس را موجب کاهش تمایل به سفر و یا افزایش پدیده‌های نامناسبی مثل اقامت در ماشین‌ها و چادرها می داند.

مازیار آل‌داود؛ عضو هیئت مدیره جامعه حرفه‌ای اقامتگاه‌های با بیان اینکه امکان اسکان مسافران در تعطیلات عید نوروز در مدارس لزوماً تاثیر منفی و مخربی بر میزان استقبال از اقامت در بوم‌گردی‌ها ندارد، بر لزوم وجود مدیریت صحیح در این ارتباط تأکید کرد و نقش خانه‌های مسافر را به دلیل نبود هرگونه نظارت و مدیریت صحیح بسیار مخرب و آسیب زننده‌تر از مدارس دانست.

وی با بیان اینکه هرچند مطابق بررسی‌ها ظاهراً میزان استقبال از اقامت در بوم‌گردی‌ها برای نوروز اندکی رشد داشته است، به تسنیم گفت: با این وجود اما این میزان رشد به هیچ عنوان مطابق با انتظارات نبوده و رضایت‌کننده نیست؛ لذا باید منتظر ماند و دید در روزهای باقیمانده تا آغاز تعطیلات نوروزی چه اتفاقی رخ خواهد داد و آیا بر میزان اقامت افزوده می‌شود یا خیر.

آل‌داود ادامه داد: نبود امکان اسکان در مدارس هیچ تأثیر مستقیمی بر کاهش و یا افزایش استقبال از بوم‌گردی‌ها ندارد؛ چراکه مخاطب اسکان در مدارس بیشتر خانواده هایی با قدرت اقتصادی ضعیف‌تر هستند که چون امکان تأمین هزینه مالی اقامت در بوم‌گردی‌ها را ندارند، در صورت نداشتن امکان اسکان در مدارس به سفر نخواهند رفت.

وی لغو امکان اسکان در مدارس را صرفاً موجب کاهش تمایل به سفر و یا افزایش پدیده‌های نامناسبی مثل اقامت در ماشین‌ها و چادرها دانست که به هیچ عنوان صورت و وضعیت خوبی ندارند و در این باره عنوان کرد: از سوی دیگر بیشتر مسافرانی که در مدارس اقامت می‌کنند مسافران عبوری هستند که صرفاً یک شب را در مدارس سپری می‌کنند.

برای مثال خانواده‌ ای که قصد سفر از تهران به مشهد دارند، نهایتاً در طول مسیر یک شب در یکی از شهرهای بین راه در مدرسه اقامت خواهند داشت و طبیعتاً برای این یک شب اقدام به رزرو و اسکان در بوم‌گردی‌ها نمی‌کنند.

منبع: قدس آنلاین

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.